Κάθε πρωΐ που θα σηκωθούμε και θα φύγουμε από το σπίτι μας, μετά την προσευχή, πρέπει να σταυρώνουμε το μέτωπό μας και να λέμε: «συντάσσομαι σοι Χριστέ μου και αποτάσσομαι σοι Σατανά» και να φεύγουμε για τη δουλειά μας. Τότε θα μας βοηθάει ο Θεός όλη την ημέρα και θα μας σκέπει από κάθε κίνδυνο. π. Σάββας ΑχιλλέωςΙερές Ακολουθίες του μήνα
Αρχική » Ο Ναός μας » Διδακτικά και Ωφέλιμα

 

Δύσκολη η αυτογνωσία. Μας αρέσει η ωραιολογία γύρω από τον εαυτό μας. Θέλουμε να περνάμε για σπουδαίοι.Να φαντάζουμε μεγάλοι. Να είμαστε το κέντρο του κόσμου. προσπαθούμε να ξεγελάσουμε τους άλλους με τα καμώματα του εαυτού μας. Μας αρέσει τελικά να ζούμε μέσα στο ψέμα.Η διαστροφή μας, έχει κάνει τι φυσιολογικές ανάγκες μας πάθη, γιατί τις εκπληρώνουμε χωρίς ελευθερία… Είμαστε δούλοι και παριστάνουμε τον ελεύθερο. Φορούμε προσωπεία. Παίζουμε θέατρο.Μερικοί, για να καλύψουν την ενοχή τους, ισχυρίζονται πως… το προσωπείο είναι αναγκαίο, γιατί είναι δήθεν φυσική προέκταση του εαυτού μας, της προσωπικότητάς μας. Λάθος. Το προσωπείο είναι αποτέλεσμα της αποτυχίας μας. Αυτό είναι και η δυστυχία μας. Έρχεται όμως ώρα που οι μάσκες πέφτουν και μαζί τους πέφτουμε και εμείς στο χάος των λαθών μας.
Ο μόνος τελικά δρόμος σωτηρίας είναι να αναγνωρίσουμε τη πτώση μας και την ανεπάρκειά μας. Και ακριβώς αυτή η αναγνώριση είναι και η λύτρωσή μας.
Δυστυχώς όμως εμείς πάντα ρίχνουμε τα βάρη στους άλλους υιοθετώντας το: «Η Εύα με εξηπάτησε». Η μετάθεση αυτή της ενοχής μας, της ευθύνης που έχουμε είναι το γνώρισμα της διαστροφής μας.Η αρχή της πραγματικής μας ελεύθερης ζωής είναι η στιγμή που θα καταλάβουμε επιτέλους την πνευματική μας ανεπάρκεια και την αμαρτωλότητά μας, αυτό το βίωμα που είχαν όλοι οι άγιοι της Εκκλησίας μας.Η συνειδητοποίηση της αμαρτωλότητάς μας , μας αποκαλύπτει τις αληθινές διαστάσεις και της υπάρξεώς μας.
Ο απ. Πέτρος νόμιζε ότι ήταν δυνατός προτού αρνηθεί τον Χριστό. Μετά την πτώση του όμως ανακάλυψε τον πραγματικό εαυτό του, γι’ αυτό και αγίασε και έγινε πρωτοκορυφαίος.Η συνειδητοποίηση της καταστάσεώς μας θα μας οδηγήσει τελικά στην μετάνοια και στην κάθαρση του εαυτού μας από κάθε ρύπο αμαρτίας.
Ας ρίξουμε λοιπόν και το δικό μας προσωπείο ή προσωπεία που φοράμε κάθε τόσο, στην δουλεία, με τους φίλους, μέσα στην οικογένεια, μπροστά στον πνευματικό μας….. και ας φανερώσουμε χωρίς δικαιολογίες τα λάθη, τις πτώσεις, τον εαυτό μας ώστε να ζήσουμε επιτέλους ελεύθεροι μία ζωή γεμάτη Φως Χριστού, ειλικρίνεια και αγάπη, απαλλαγμένοι από την τυραννία του προσωπικού μας προσωπείου. Πέτα το «εγώ» σου και θα το βρείς στην αγκαλιά του Θεού.Να δοξολογείς τον Χριστό… Να δοξολογείς τον Χριστό…Μην ασχολείσαι συνέχεια με τον εαυτό σου! Μην ασχολείσαι με τα θέματά σου αδιαφορώντας για τους γύρω σου. Δεν είσαι εσύ ούτε εγώ το παν στη ζωή. Δεν είναι τα θέματα που σε απασχολούν τα βασικότερα θέματα του κόσμου. Το παν είναι ο Χριστός. Εμείς θα φύγουμε σε λίγο. Θα περάσει η ζωή αυτή… Θα περάσουν τα χρόνια, θα περάσει ο κόσμος αυτός. Ο Χριστός όμως θα μένει. Ο Χριστός θα συνεχίσει να υπάρχει.
Πιάσε, λοιπόν, το νόημα από τώρα και κάνε αυτό που θα κάνουν όλοι μετά. Κάν’το από τώρα! Πέτα το εγώ σου! Μην το λυπάσαι το εγώ σου. Το λέει ο π. Παΐσιος αυτό ωραία: «Πέτα το εγώ σου. Μην το λυπάσαι. Και άμα το πετάξεις, ξέρεις πού θα το βρεις; Στην αγκαλιά του Θεού».Κάντο όμως από τώρα, μην περιμένεις το αύριο, διότι το αύριο δεν ξέρουμε εάν θα έρθει για εμάς. Τώρα είναι που μας ζητά ο Χριστός να βγούμε από τον εαυτό μας για να τον βρούμε. Τώρα μας ζητά ο Χριστός να δούμε την μικρότητα του είναι μας, για να μεγαλουργήσουμε. Πέτα το «εγώ» σου, τώρα, για να μπορέσεις να ζήσεις από τώρα μέσα στην Βασιλεία του Θεού που δεν υπάρχει κανένα «εγώ», παρά μόνο μέλη Χριστού, παρά μόνο ο Χριστός.
π. Θεόφιλος

 

Επίκαιρα κείμενα

DVD Πατήστε εδώ για να το δείτε

Επικοινωνία | Ο Ναός μας | Εκδόσεις
Copyright Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου του Νέου, με την υποστήριξη της e-RDA