Δάνεισε κι εσύ δυο ώρες στο Θεό, πηγαίνοντας στην εκκλησία, και θα φέρεις στο σπίτι σου κέρδη αμέτρητων ημερών. Αν όμως δεν δέχεσαι να κάνεις κάτι τέτοιο, σκέψου μήπως μ’ αυτή σου τη στάση χάσεις κόπους πολλών ετών. Γιατί ο Θεός, όταν περιφρονείται, γνωρίζει να σκορπίζει τα χρήματα που συγκεντρώνεις με την εργασία της Κυριακής (Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος ).Ιερές Ακολουθίες του μήνα
Αρχική » Κατήχηση » Κηρύγματα
.
Κυριακή της Τυρινής σήμερα, αγαπητοί, και η Εκκλησία μάς θυμίζει την εξορία των Πρωτόπλαστων από τον Παράδεισο (Ματθαίου κεφ. στ', 14-21). Εκείνοι παρέβησαν τη θεϊκή εντολή της νηστείας, έφαγαν από το δένδρο της γνώσεως του καλού και του κακού -με την εισήγηση, τη συμβουλή και τον βιασμό του Σατανά- και από τότε έχασαν τη σχέση αγάπης με τον Κύριο, γέμισαν σκοτάδι και κακό και μπήκαν στην πορεία του θανάτου, της φθοράς και της απάτης.

Και ο Κύριος, για να αισθανθούν το μεγάλο κακό που έκαναν, τους εξόρισε από τον Παράδεισο. Ετσι, ερχόμενοι επάνω στη Γη κατάλαβαν -με την πικρή πια εμπειρία- το πόσο κακό έκαναν στον εαυτό τους, στο ανθρώπινο γένος και στην πλάση. Η Εκκλησία μας, επειδή αύριο αρχίζει η Αγία και Μεγάλη Σαρακοστή, με το άγιο Ευαγγέλιο που ακούσαμε μας μπάζει στην ουσία της νηστείας, που είναι η πρώτη εντολή την οποία έδωσε ο Θεός στον Παράδεισο. Και τώρα ο ίδιος ο Θεάνθρωπος, επάνω στο όρος των Μακαρισμών, μας ομιλεί γι' αυτή. Η νηστεία ελευθερώνει τον άνθρωπο. Και η νηστεία είναι κυρίως πνευματική και λιγότερο υλική, που χρειάζεται σίγουρα κι αυτή για τους δυναμένους. Μας λέει το Ευαγγέλιο, δηλαδή ο ίδιος ο Χριστός: «Εάν συγχωρήσετε τους ανθρώπους, θα σας συγχωρήσει και ο Θεός. Εάν δεν τους συγχωρήσετε, ούτε αυτός θα σας συγχωρήσει». Η μνησικακία -και κάθε κακία- είναι βάρος, αρρώστια και χειμώνας για την ψυχή. Οταν προσπαθήσουμε, με τη Χάρη του Θεού, να συγχωρήσουμε τους αδερφούς μας ανθρώπους -άλλωστε κι εμείς αμαρτωλοί είμαστε και φταίμε, και στον Θεό και σ' αυτούς και στην πλάση-, τότε φεύγει από πάνω μας αυτό το βάσανο, αυτός ο χειμώνας που προείπαμε, και έρχεται άνοιξη.

Να γιατί φέρνει η νηστεία άνοιξη στην ψυχή. Κι ένας που είναι άκακος, μη εκδικητικός και συγχωρών, κοιμάται σαν παιδί και νιώθει ανάλαφρα, σαν άγγελος. Στη συνέχεια ο Κύριος μάς λέει και για ένα άλλο είδος νηστείας: τη φιλοδοξία και την ανθρωπαρέσκεια. Ο άνθρωπος φτιάχτηκε για τη δόξα του Θεού, αλλά σαν έπεσε, όπως προαναφέραμε, τα έχασε όλα. Και γι' αυτό η Εκκλησία ορίζει να απέχουμε από τη φιλοδοξία και την ανθρωπαρέσκεια, που είναι μεγάλοι τύραννοι. Το βλέπουμε ήδη. Οταν τα 'χουμε στην ψυχή μας, όπως και την κακία που προείπαμε, υποφέρουμε, χειμαζόμαστε, ταλαιπωρούμαστε. Ενώ, αν είμαστε απλοί και ταπεινοί, όπως ορίζει το Ευαγγέλιο και έκαναν οι άγιοι, έχουμε μέσα μας την ελευθερία του Αγίου Πνεύματος, έχουμε μέσα μας την άνοιξη της Εκκλησίας.

 Τέλος, ο Κύριος μάς λέει για τη νηστεία των υλικών αγαθών, τα οποία είναι πρόσκαιρα και φθαρτά και φτιάχτηκαν για να μας υπηρετήσουν και όχι να τα υπηρετούμε και να τα κάνουμε από μέσα προς σωτηρία, αφεντικά και τυράννους. Τελειώνοντας, το άγιο Ευαγγέλιο μάς λέει: «Οπου είναι ο θησαυρός σας, εκεί είναι και η καρδιά σας». Μακάρι ο θησαυρός μας να 'ναι ο Χριστός, η καλοσύνη, η αγάπη, η χάρη Του, η Εκκλησία Του, και τότε έχουμε πολλά να κερδίσουμε.


Καλή Σαρακοστή και Καλή Ανάσταση!

 
 
π.Ανανίας Κουστένης

 

 
Επίκαιρα κείμενα

DVD Πατήστε εδώ για να το δείτε

Επικοινωνία | Ο Ναός μας | Εκδόσεις
Copyright Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου του Νέου, με την υποστήριξη της e-RDA