«Οι ωραιότερες στιγμές που έζησα ήταν της αδικίας. Όποιος δέχεται τον άδικο, δέχεται τον αδικημένο Χριστό στην καρδιά του». Αγιος Γέρων Παίσιος



Ιερές Ακολουθίες του μήνα
Αρχική » Νεότητα » Συμβουλές

Τι είναι Ορθόδοξη Κατήχηση;

Είναι η διδασκαλία της Εκκλησίας μας για την πίστη μας, που πρέπει όλοι οι χριστιανοί να τη μάθουμε, για να γίνουμε συνειδητοί χριστιανοί και να ευαρεστήσουμε τον Θεό.

Ποια είναι η έννοια της λέξης "Κατήχηση";

Η λέξη "Κατήχηση" σημαίνει διδασκαλία, προφορική. Και χρησιμοποιήθηκε η λέξη αυτή από παλαιά, από τα χρόνια των αγίων Αποστόλων, για να δηλώσει την στοιχειώδη διδασκαλία της χριστιανικής πίστης, που είναι αναγκαία για κάθε χριστιανό. Είναι δε πλασμένη η λέξη από εκείνο που συνέβη την Πεντηκοστή. Κατά την Πεντηκοστή ήρθε από πάνω, από τον ουρανό, προς τα κάτω ήχος, σαν ισχυρή βοή ανέμου και γέμισε όλο το σπίτι, όπου ήταν συγκετρωμένοι οι μαθητές. Από αυτές τις λέξεις "κάτω-ήχος", έγινε η λέξη "Κατήχηση".

Τι χρειάζεται για να γίνουμε συνειδητοί χριστιανοί και να ευαρεστήσουμε τον Θεό;

Χρειάζεται όπως είπαμε, Κατήχηση. Για να ευαρεστήσουμε τον Θεό, χρειάζεται κατά πρώτον να έχουμε την γνώση του αληθινού Θεού μας και σωστή πίστη σ'Αυτόν και δεύτερον η ζώή μας να έχει έργα καλά σύμφωνα με την πίστη μας.

Γιατί κατά πρώτον είναι αναγκαία η πίστη;

Γιατί όπως τα λέει ο λόγος του Θεού "χωρίς πίστη είναι αδύνατον να ευαρεστήσουμε τον Θεό"(Εβρ.11, 6).

Γιατί πρέπει τα καλά έργα να είναι αχώριστά από την πίστη;

Γιατί όπως το λέει ο λόγος του Θεού "η πίστη χωρίς τα έργα είναι νεκρά".

Τι είναι πίστη;

Κατά το ωραίο ορισμό του αποστόλου Παύλου, πίστη είναι "ελπιζομένων υπόστασις, πραγμάτων έλεγχος, ου βλεπομένων"(Εβρ11, 1), δηλαδή ακλόνητη πεποίθηση στην πραγματικήν ύπαρξη των αγαθών που ελπίζουμε, βεβαιότητα για πράγματα που δεν βλέπουμε με τα μάτια. Πίστη είναι η ακλώνητη εμπιστοσύνη στο Θεό και όχι απλώς η παραδοχή ότι υπάρχει Θεός. Πϊστη στο Θεό σημαίνει να εμπιστευόμαστε σ'Αυτόν.

Ποιά η διαφορά μεταξύ γνώσης και πίστης;

 Η γνώση έχει για αντικείμενό της πράγματα ορατά και καταληπτά, ενώ η πίστη πράγματα αόρατα και μάλιστα ακατάληπτα. Η γνώση βασίζεται στην πείρα, στην εξέταση των αντικειμένων της, η πίστη όμως βασίζεται στην πεποίθηση και εμπιστοσύνη στον Θεό και τον λόγο Του. Η γνώση ανήκει κυρίως στην διάνοια, αν και μπορεί να επηρεάσει και την καρδιά. Η πίστη όμως ανήκει κυρίως στην καρδιά, αν και επηρεάζει ασφαλώς και την διάνοια.

Γιατί στην θρησκευτική διδασκαλία είναι αναγκαία η πίστη και όχι η γνώση;


Γιατί το κύριο θέμα αυτή της διδασκαλίας είναι ο αόρατος και ακατάληπτος Θεός και η σοφία Του η κρυμένη σε μυστήριο, συνεπώς η διδασκαλία αυτή δε γίνεται δεκτή με την γνώση, αλλά με την πίστη. "Η πίστη - λέει ο άγιος Κύριλλος Ιεροσολύμων - είναι το μάτι που δίνει φως στην συνείδηση του ανθρώπου, αυτή δίνει στον άνθρωπο γνώση. Γιατί όπως το λέει ο προφήτης Ησαϊας, "αν δεν πιστέψετε δεν θα καταλάβετε", Ησ7,9"(Κυριλ. Κατηχ.5).

Μπορείτε να μας πείτε περισσότερα για την αναγκαιότητα της πίστης;


Ο άγιος Κύριλλος Ιεροσολύμων μας λέει τα εξής για την πίστη:"Και δεν είναι μόνο σε μας, που καλούμαστε χριστιανοί, στους οποίους η αξία της πίστης είναι τόσο μεγάλη, αλλά κάθε τι που γίνεται στον κόσμο, ακόμη και από ανθρώπους που είναι ξένοι από την Εκκλησία γίνεται με πίστη...Η καλλιέργεια της γης γίνεται με την πίστη, γιατί αυτός που δεν πιστεύει ότι θα λάβει καρποφορία δεν υπομένει τους κόπους. Οι ναυτικοί οδηγούνται με την πίστη, γιατί εμπιστεύονται την ζωή τους σ'ένα πλοίο και προτιμούν την ταραχώδη θάλασσα από την στερέα γη και ρίπτουν τους εαυτούς τους σε αβέβαιες ελπίδες, αλλά έχουν ως πιό ασφαλή άγκυρα την πίστη. Στην πίστη λοιπόν, θεμελιώνονται οι πιο πολλές υποθέσεις των ανθρώπων"(Κατηχ. Ε,γ.Migne 33, 50

Το απόσπασμα που μόλις διαβάσατε είναι αππό το βιβλίο Ορθόδοξη Κατήχηση του Αρχιμανδρίτου Ιερεμίου Φούντα Β'Έκδοση.





Επίκαιρα κείμενα

DVD Πατήστε εδώ για να το δείτε

Επικοινωνία | Ο Ναός μας | Εκδόσεις
Copyright Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου του Νέου, με την υποστήριξη της e-RDA