Ο χρόνος της ζωής μας είναι ένα δάνειο που μας χαρίζει ο Θεός. Το δάνειο πρέπει να το επιστρέψουμε σε ένα βιβλιάριο που θα έχει τα έργα μας, καθώς και τα ένσημα που έχουμε κολλήσει σε αυτή την ζωή, για να μας δώσει ο Θεός στη συνέχεια την αιώνια σύνταξη στη Βασιλεία των Ουρανών. Γέροντας Εφραίμ Σκήτης Αγίου ΑνδρέαΙερές Ακολουθίες του μήνα
Αρχική » Ο Ναός μας » Διδακτικά και Ωφέλιμα

Δε μπορούμε να νηστεύουμε και να μη πατάμε το ποδάρι μας στην εκκλησία. Η νηστεία δεν είναι προσωπική υπόθεση. Δε νηστεύουμε μόνοι μας ούτε νηστεύουμε για τον εαυτό μας. Η νηστεία είναι θέμα της Εκκλησίας, της κοινότητας δηλαδή των ανθρώπων, που ζουν την Ανάσταση και συνάμα στην Ανάσταση ελπίζουν. Τούτες τις ημέρες στην Εκκλησία γίνονται ένα σωρό ακολουθίες. Οι ακολουθίες αυτές που διαφέρουν από τις υπόλοιπες του χρόνου έχουν χαρακτήρα υποστηρικτικό.

Πάμε στο Σαρανταλείτουργο  για να πάρουμε τη δύναμη εκείνη που στον αγώνα της Νηστείας μας βοηθά. Αυτό είναι το πρώτο επίπεδο... Υπάρχει όμως και το δεύτερο που ξεπερνά τα όρια του εαυτού μας, του προσωπικού "πνευματικού ανεφοδιασμού" και μας οδηγεί στο να ζούμε τη Νηστεία ως υπόθεση του συνόλου των ανθρώπων που νηστεύουν, ως υπόθεση ολάκερης της Εκκλησίας. Μιλάμε δηλαδή για κοινό πνευματικό ανεφοδιασμό.

Οι "διατροφικοί" κανόνες της Περιόδου δεν έχουν ως στόχο απλώς τη δημιουργία μιας "κοινής" γραμμής - τι θα φάω την Τετάρτη, τι θα φάω την Παρασκευή- αλλά την διδασκαλία στο κοινό άθλημα των χριστιανών που καλούμαστε να επιτελέσουμε τούτες τις ημέρες. Στις ακολουθίες αισθανόμαστε οικογένεια, παύουμε να είμαστε άτομα ή μονάδες. Νηστεύουμε όλοι μαζί ο καθένας για τις δικές του αμαρτίες... μα σηκώνοντας ο ένας τα βάρη του άλλου, καταλήγουμε να νηστεύουμε και να παρακαλάμε τον Θεό ο ένας για την πνευματική προκοπή του άλλου.

Στην Εκκλησία δεν είμαστε μόνοι. Στην Εκκλησία είμαστε "όλοι μαζί" γνωστοί, άγνωστοι στον ίδιο αγώνα, στον ίδιο Θεό αφηνόμαστε, τον ίδιο Θεό υμνούμε, ικετεύουμε, παρακαλούμε.. Στον ίδιο Μυστικό Δείπνο καλεσμένοι είμαστ' όλοι.


Ι.

Επίκαιρα κείμενα

DVD Πατήστε εδώ για να το δείτε

Επικοινωνία | Ο Ναός μας | Εκδόσεις
Copyright Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου του Νέου, με την υποστήριξη της e-RDA