Στην Δευτέρα Παρουσία του Χριστού οι δίκαιοι θα εκπλαγούν, αλλά το ίδιο και οι αμαρτωλοί θα εκπλαγούν. Οι μεν γιατί δεν ανέμεναν να σωθούν, οι δε γιατί δεν ανέμεναν να καταδικασθούν. Αγίου Σωφρονίου του Έσσεξ.Ιερές Ακολουθίες του μήνα
Αρχική » Ο Ναός μας » Διδακτικά και Ωφέλιμα

Τρεις Κυριακές του χρόνου έχει αφιερώσει η Εκκλησία μας στην μνήμη των αγίων και Θεοφόρων Πατέρων οι οποίοι με την <<σφενδόνι του πνεύματος>> έδιωξαν μακριά τους άγριους λύκους που κατά καιρούς όρμησαν κατά της Ποίμνης του Χριστού, και περιφρούρησαν το λογικό Ποίμνιο από τις αιρετικές και αντίχριστες διδασκαλίες. Η πρώτη Κυριακή είναι η σημερινή όπου εορτάζουμε τους Πατέρες της Α΄ Οικ. Συνόδου η οποία καταδίκασε τον Άρειο που με ασέβεια και θράσος διακήρυττε ότι ο Χριστός δεν είναι Θεός, παρά μόνον άνθρωπος.Η δεύτερη Κυριακή είναι εκείνη (στο μέσον του Ιουλίου) όπου τιμούμε τους Πατέρες της Δ΄ Οικ. Συνόδου η οποία συγκλήθηκε για να καταδικάσει τους αιρετικούς εκείνους που πίστευαν στη μία φύση και ενέργεια του Χριστού ότι δηλ. δεν είναι Θεάνθρωπος παρά μόνον Θεός.

Η Τρίτη Κυριακή που τιμά την μνήμη Των Αγίων Πατέρων της Ζ΄ Οικ.  Συνόδου που κατατρόπωσε τους Εικονομάχους. Είναι εκείνη (στο μέσο του Οκτωβρίου) κατά την οποία διαβάζεται και η γνωστή Παραβολή του Σπορέως. Τις 3 αυτές Κυριακές αλλά και πάντοτε αναλογιζόμαστε τους αγώνες, τις θυσίες, τις κακουχίες, τις ταπεινώσεις, τους εξευτελισμούς που υπέστησαν οι στύλοι της Ορθοδοξίας οι Θεοφόροι Πατέρες για να κρατήσουν ανόθευτη και ακέραιη την πίστη όπως την παρέδωσε ο χριστός και όπως την εκήρυξαν οι άγιοι Απόστολοι.

Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι πιο υπεύθυνο έργο στον κόσμο δεν υπάρχει από το έργο των Ιερών Ποιμένων. Όλοι οι άνθρωποι θα δώσουν λόγο στον Θεό για το πώς έζησαν σε τούτο τον κόσμο οι Ποιμένες της Εκκλησίας θα δώσουμε λόγο όχι μόνο για το πώς ζήσαμε εμείς, μα και για το πώς έζησαν οι άλλοι (το ποίμνιο μας) το οποίο μας εμπιστεύθηκε ο Θεός. Πολλοί πιστεύουν ότι οι Ποιμένες της Εκκλησίας είναι και  κρατικοί υπάλληλοι οι οποίοι εξασκούν ένα θρησκευτικό επάγγελμα, γι΄ αυτό δεν υπολογίζουν το τι τους λένε , ούτε τους σέβονται, ούτε τους τιμούν. Όμως! Οι Ποιμένες είναι λειτουργοί της Εκκλησίας οι οποίοι αναλαμβάνουν αυτό το Ιερό έργο όχι με μία εκλογή και έναν διορισμό, αλλά με την χειροτονία από τα χέρια του Επισκόπου μετά την οποία υποχρεούνται να ευλογούν, να αγιάζουν, να διδάσκουν, να συμβουλεύουν, να οδηγούν, να κυβερνούν τους χριστιανούς και να τους οδηγούν στον δρόμο της σωτηρίας.

Δυστυχώς υπάρχουν και κάποια μεμονωμένα περιστατικά τα οποία όμως δεν αμαυρώνουν την εικόνα των Ποιμένων της Εκκλησίας. Εξ΄ άλλου : μέσα στην χορεία των Δώδεκα μαθητών βρέθηκε ένας προδότης αυτό όμως δεν υποτιμά το έργο των υπολοίπων μαθητών. Ακόμη και τα κατά καιρούς προβλήματα που αναφύονται μέσα στην Εκκλησία πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε με σοβαρότητα, αγάπη και κατανόηση έχοντας υπ΄ όψιν μας ότι και οι Ποιμένες μας είναι άνθρωποι όπως και εμείς με αδυναμίες, πάθη και ελαττώματα . Με προσευχή λοιπόν ας περιβάλουμε τους Ποιμένες μας οι οποίοι θα δώσουν λόγο στον Θεό για εμάς εν ημέρα κρίσεως, ας τους βοηθούμε στο δύσκολο έργο τους και με συνέπεια ας στεκόμαστε δίπλα τους. Αυτό θα μας βοηθήσει στο να είμαστε ασφαλείς από τους προβατόσχημους λύκους που μας απειλούν, και στο να περιφρουρήσουμε την αγία Ορθόδοξη Πίστη μας ως θησαυρό ανεκτίμητο όπως μας την παρέδωσαν οι άγιοι και Θεοφόροι Πατέρες.

Επίκαιρα κείμενα

DVD Πατήστε εδώ για να το δείτε

Επικοινωνία | Ο Ναός μας | Εκδόσεις
Copyright Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου του Νέου, με την υποστήριξη της e-RDA