Εκείνος που για να πιστέψει στο Θεό ζητά θαύματα, δεν έχει αρχοντιά. Για το Θεό αυτό έχει αξία. Να αγαπήσουμε τον Θεό μόνο και μόνο επειδή είναι αγαθός. Όσιος Παΐσιος ο ΑγιορείτηςΙερές Ακολουθίες του μήνα
Αρχική » Νεότητα » Συμβουλές

Στα τρία χρόνια του δημόσιου βίου Του ο Ιησους Χριστος έκανε πολλά θαύματα.. Ένα από αυτά ήταν και η θεραπεία του παραλυτικού στην κολυμβήθρα  Βηθεσδά. Αυτό το γεγονός μας περιγράφει η σημερινή ευαγγελική περικοπή από το κατά Ιωάννη Ευαγγέλιο. Ο Ιησούς Χριστός σε επίσκεψή Του στην πόλη των Ιεροσολύμων βρέθηκε στην προβατική κολυμβήθρα Βηθεσβά, ένα τόπο όπου πλήθος αρρώστων,  κουτσών, τυφλών και παράλυτων μαζευόταν, στις στοές της κολυμβήθρας, περιμένοντας των Άγγελο Κυρίου να αναταράξει τα νερά για να μπουν μέσα και ο πρώτος από αυτούς να λάβει την ίαση. Σταμάτησε ο Χριστός σε ένα παραλυτικό ο οποίος ήταν σε αυτή την κατάσταση για 38 χρόνια και τον ρώτησε <<θέλεις να γίνεις καλά?>>.

Στο σύντομο διάλογο που ακολούθησε μεταξύ των δύο αντρών ο παραλυτικός λέγοντας  <<άνθρωπον  ουκ έχω>> εξέφρασε αυτή τη μοναξιά και την εγκατάληψει από τους ανθρώπους του οι οποίοι δεν τον βοηθούσαν να μπει στην κολυμβήθρα και να λάβει την ίαση.Στη συνέχεια ο Χριστός  τον θεράπευσε και οι Ιουδαίοι σαν τυφλοί, αντί να δουν το θαύμα ,κατέκριναν τον πρώην παραλυτικό επειδή περπάτησε το Σάββατο και παραβίασε το νόμο. Ο Ιησούς ξανασυνάντησε τον παραλυτικό και τον συμβούλευσε,και λεγοντάς του να μην αμαρτάνει για να μην πάθει τίποτα χειρότερο.Το ευαγγελικό ανάγνωσμα κλείνουμε την αναγγελία από το παραλυτικό στους ιουδαίους ότι ο Ιησούς ήταν αυτός που τον γιάτρεψαν

Σε όλα τα θαύματα του Χριστού, μα σε αυτό περισσότερο, μπορεί να καταλάβει κανείς το πόσο ακέραιος και δυναμικός ήταν ο Χρίστος. Τον πρώτο λόγο τον έχει πάντα ο ίδιος. Εκείνος σταμάτησε στον παραλυτικό, Εκείνος τον ρώτησε αν θέλει να γίνει καλά και μετά Εκείνος έφυγε μέσα από το πλήθος μετά το θαύμα χωρίς να τον καταλάβει κανείς και Εκείνος ξαναβρήκε τον παραλυτικό. Την πρώτη κίνηση στην συνάντηση του Θεού και του ανθρώπου την κάνει πάντα ο Θεός αυτό που ζητάει από μας είναι η θέληση μας , η συγκατάθεση μας. Ακριβώς αυτό που ρώτησε τον παραλυτικό:<< θέλεις να γίνεις καλά?>>  αυτή την δυναμικότητα του Χριστού δεν μπορούν να κατανοήσουν ούτε οι άνθρωποι της εποχής του, ούτε οι άνθρωποι του σήμερα , επειδή η αγάπη του Θεού είναι τόση ώστε προκειμένου να σώσει τον άνθρωπο, δεν υπάρχει για τον Θεό κανένα εμπόδιο, ούτε νόμος, ούτε Σάββατο.

Οι συνάνθρωποι του είχαν εγκαταλείψει τον παράλυτο της περικοπής, διότι άνθρωπος με πρόβλημα υγείας ήταν απόβλητος από την κοινωνία αφού θεωρούσαν ότι η αρρώστια ήταν τιμωρία από τον Θεό για κάποια αμαρτία δική του ή των γονιών του. Γι΄αυτό και ο παραλυτικός πήγε στο τέλος στου Ιουδαίους , για να δουν την Ίαση του και να τον αποδεχτούν. Ο Θεός δεν ζητά τίποτα και δίνει τα πάντα ενώ ο άνθρωπος ζητά τα πάντα και δεν δίνει τίποτα. Είθε ο Θεός να φωτίζει τα σκοτάδια μας για να καταλαβαίνουμε την θαυματουργική παρουσία Του στην ζωή μας και στις ζωές των άλλων. Να απελευθερώσει τον νου μας από την φυλακή της τυπολατρίας ώστε να σκεφτόμαστε και να πράττουμε με μόνο κίνητρο και κανόνα την αγάπη μας για Εκείνον και τον συνάνθρωπο.

 

Επίκαιρα κείμενα

DVD Πατήστε εδώ για να το δείτε

Επικοινωνία | Ο Ναός μας | Εκδόσεις
Copyright Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου του Νέου, με την υποστήριξη της e-RDA