Πόσα δάκρυα χύθηκαν μπροστά σε εικονίσματα; Πόσοι αμαρτωλοί γονάτισαν σαν τους αγίους για να ζητήσουν θείο έλεος; Πόσα καντήλια άναψαν για να φωτίσουν τα σκοτάδια μίας μεγάλης νύχτας; Πόσες προσευχές έγιναν κλάμα γιατί ίσως ήταν πρώτη φορά που στη συνάντηση με τον Θεό ένιωσαν αληθινή αγάπη; Δ.Τ.Ιερές Ακολουθίες του μήνα
Αρχική » Κατήχηση » Κηρύγματα

Μεγάλος ερημίτης του Ιορδάνη ο Ιωάννης ο Πρόδρομος με το φλογερό κήρυγμα του προετοίμασε τον δρόμο για τον ερχομό του Λυτρωτή και με την αφυπνιστική φωνή του μέσα στη έρημο της Ιουδαίας έγραψε την τελευταία σελίδα στο Προαιώνιο Σχέδιο που είχε καταστρώσει ο Θεός για να προετοιμάσει τον κόσμο να δεχθεί τον Λυτρωτή.Τα λόγια αυτά του Βαπτιστή <του βοώντος εν τη ερήμω >ξαφνιάζουν τον Ισραήλ. Ολοι περιμένουν έναν βασιλεα για να τους λυτρώσει ,αλλά βλέπουν έναν σκονισμένο οδοιπόρο. Αν βρίσκονται μερικοί να τον ακολουθήσουν ,είναι γιατί  τους προετοιμασε  το κήρυγμα του Ιωάννη, για να αναγνωρίσουν στο πρόσωπο του Ιησού τον Θεό που έγινε άνθρωπος. Από τους μαθητές του Ιωάννη λοιπόν ο Μεσσίας σχηματίζει τον πρώτο πυρήνα των αποστόλων του και ξεκινά το κοσμοσωτηριο έργο Του.Πέρασαν περισσότερα από δύο χιλιάδες χρόνια από τον ερχομό του Λυτρωτή εμείς εξακολουθούμε να τον αγνοούμε … Η προφητική φωνή που μας δείχνει τον Ιησού επαναλαμβάνοντας τα λόγια του Βαπτιστή ''ίδε ο αμνός του Θεού ο αίρων την αμαρτία του κόσμου'' είναι η φωνή της Εκκλησίας. Ειναι η μοναδική φωνή που βοηθά τον άνθρωπο να αναγνωρίσει στο πρόσωπο του Χριστού τον Μεσσία, τον ελευθερωτή και στην διδασκαλία του τη μόνη αλήθεια που μπορεί να σώσει τον κόσμο.

Μέσα στην πνευματική έρημο του σύγχρονου κόσμου που την σαρώνουν όχι η ειρήνη αλλά πόλεμοι, όχι ο ήλιος αλλά τα αμαρτωλά πάθη, που της λείπει όχι το νερό της βροχής αλλά το νερό της αλήθειας και ο ίσκιος της αγάπης, έρχεται η φωνή της Εκκλησίας η οποία μας καλεί να ξαναδεχθούμε τον Χριστό και να τον ακολουθήσουμε.Μόνο τότε, όταν δηλαδή οι άνθρωποι και μάλιστα  εμείς οι χριστιανοί, ακούσουμε την φωνή της Εκκλησίας, που στην ουσία είναι α λ ο Ιησούς ο μεγάλος Άγνωστος της εποχής μας. Ελάχιστοι σε σχέση με τα πλήθη των ανθρώπων πιστεύουν στο πρόσωπο του Κυρίου Ιησού με πίστη όπως είναι διατυπωμένη στο Σύμβολο της Πίστεως ενώ οι περισσότεροι ακόμη και ανάμεσα στους Χριστιανούς εκφράζουν απίθανες απόψεις και περίεργες γνώμες για το Πρόσωπο του Χριστού ότι είναι ένας σπουδαίος Διδάσκαλος, ένας Μεγάλος Κοινωνικός αναμορφωτής, ένας εκφραστής της Ισότητας και της δικαιοσύνης, ένας θαυματοποιός,ένας απλός εθελοντής που προσφέρει για το σύνολο αλλά όχι ο Θεός και Σωτήρας, το Δεύτερο Πρόσωπο της Αγίας Τριάδος.Αντίθετα για εμάς που ακούμε την φωνή της Εκκλησίας  ο Χριστός μας είναι '' τὸ πρόσωπο ποὺ ἀγαπήθηκε περισσότερο ἀπὸ κάθε ἄλλο πρόσωπο στὸν κόσμο.

Τὸ πρόσωπο γιὰ τὸ ὁποῖο ὁ δίκαιος Συμεὼν προφήτευσε ὅτι θὰ εἶναι σημεῖο ἀντιλεγόμενο, κείμενο εἰς πτῶσιν καὶ ἀνάστασιν πολλῶν.

Τὸ πρόσωπο γιὰ τὸ ὁποῖο θυσιάστηκαν ἑκατομμύρια μαρτύρων.

Τὸ πρόσωπο τὸ ὁποῖο ἐλάτρευσαν ἁπλοὶ ἄνθρωποι ἀλλὰ καὶ σοφοὶ καὶ ἅγιοι.

Τὸ πρόσωπο στὸ ὁποῖο κάθε λεπτὸ ἀναπέμπονται σὲ ὅλα τὰ πλάτη καὶ μήκη τῆς γῆς δοξολογίες καὶ προσευχές.

Τὸ πρόσωπο στὸ ὄνομα τοῦ ὁποίου τελεῖται ἡ Θεία Εὐχαριστία σὲ χιλιάδες Ἅγιες Τράπεζες, ὥστε οἱ πιστοὶ νὰ ἑνώνονται μαζί του διὰ τῆς κοινωνίας τοῦ Ἁγίου Σώματος καὶ Αἵματός του.

Τὸ πρόσωπο γιὰ τὸ ὁποῖο συνῆλθαν καὶ ἐδογμάτισαν μεγάλες καὶ Οἰκουμενικὲς Σύνοδοι.

Τὸ πρόσωπο ποὺ ἐνέπνευσε καὶ ἐμπνέει στὴν ἁγιότητα καὶ στὴν ἀρετὴ δυσεξαρίθμητα ἀνθρώπινα πρόσωπα.

Τὸ πρόσωπο γιὰ τὸ ὁποῖο ὄχι κάποιος νάνος ἀλλὰ ἕνας γίγαντας τοῦ πνεύματος, ὁ Ντοστογέφσκι, ἔγραψε: «Πιστεύω ὅτι ὁ Χριστὸς εἶναι ἡ Ἀλήθεια. Ἀλλά, ἐὰν μὲ πείσει κανεὶς ὅτι ὁ Χριστὸς δὲν εἶναι ἡ Ἀλήθεια, θὰ προτιμήσω νὰ εἶμαι μὲ τὸν Χριστὸ καὶ ὄχι μὲ τὴν Ἀλήθεια»(Μακ.Προηγ.Γεωργιος Καψάνης)''.

Ο κόσμος σήμερα έχει ανάγκη από την προφητική φωνή της Εκκλησίας  για να βοηθηθεί να αναγνωρίσει τον Ιησού πίσω από τα σύγχρονα φαινόμενα και γεγονότα. Να τον αναγνωρίσει στα πρόσωπα εκείνων που καταδιώκονται ,καταπιέζονται, κατασυκοφαντούνται. Εκείνων που σταυρώνονται καθημερινά για να μην προδώσουν τις αρχές και τα ιδανικά τους ,εκείνων που παλεύουν απεγνωσμένα για να παραμείνουν άνθρωποι μέσα από μια ζούγκλα θηρίων ,όρθιοι  μέσα σε τόση κακία και απανθρωπία. Ο Ιησούς πριν από την Ανάληψη του μας διαβεβαίωσε  ότι θα είναι μαζί μας πάντοτε μέχρι της συντελείας του αιώνος  που σημαίνει ότι εξακολουθεί να ζεί αναμεσά μας και αυτό αποδεικνύεται από την Θ.Λειτουργία που μας προσφέρει το Σώμα και το Αίμα Του. Αν λοιπόν το πιστεύουμε αυτό η έρημος της σύγχρονης κοινωνίας θα βλαστήσει ,οι άνθρωποι θα αποκτήσουν δύναμη για την αντιμετώπιση των όποιων  καθημερινών προβλημάτων, τον πόλεμο θα διαδεχθεί η  ειρήνη ,το μίσος την αγάπη, την διαίρεση η ενότητα ,την αγωνία και τον πόνο η γαλήνη και η χαρά, την ανασφάλεια η  επιστοσύνη. Τότε και ο καινούργιος χρόνος θα είναι καλύτερος από αυτόν που πέρασε.

 

Επίκαιρα κείμενα

DVD Πατήστε εδώ για να το δείτε

Επικοινωνία | Ο Ναός μας | Εκδόσεις
Copyright Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου του Νέου, με την υποστήριξη της e-RDA