Ἅμα δὲ βρεῖ ὁ ἄνθρωπος κάτι ποὺ γιὰ χάρη του θὰ πέθαινε, εἶναι καταδικασμένος νὰ δεῖ τὴ ζωή του νὰ σκορπίζεται στοὺς τέσσερις ἀνέμους. (Ἠλίας Λιαμῆς)Ιερές Ακολουθίες του μήνα
Αρχική » Επίκαιρα κείμενα

Σελαγίζει σήμερα, στον ουρανό της Εκκλησίας μας η μορφή του Αγ. Νικολάου. Αρχιεπίσκοπος ήταν στην πόλη της Μ. Ασίας Μύρα και μύρα Χριστού ήταν γεμάτη η καρδιά του. Και αυτά τα μύρα και την ευωδία του Χριστού εκπέμπει σήμερα και ευφραίνει τις καρδιές των πιστών.

Ο Άγιος Νικόλαος εβίωσε, έζησε, εφάρμοσε τον καταστατικό χάρτη της ζωής του αληθινού πιστού, που είναι: "πίστις δι' αγάπης ενεργουμένη" ( Γάλ. ε, 6 ).Ηταν, λοιπόν, πρώτα ο άνθρωπος της πίστεως. Γι'αυτήν την πίστη συνελήφθη - ήταν ακόμη η περίοδος των διωγμών - υπέστη στρεβλώσεις και ραβδισμούς και κλείστηκε στην φυλακή,περιμένοντας τον μαρτυρικό θάνατο.

Όμως με την άνοδο του Μ. Κωνσταντίνου στο θρόνο της Αυτοκρατορίας,άνοιξαν οι φυλακές και ελευθερώθηκαν οι φυλακισμένοι χριστιανοί και μαζί μ'αυτούς και ο Αγ. Νικόλαος προς μεγάλη χαρά του ποιμνίου του.Οι αγώνες του για την πίστη δεν σταμάτησαν. Όταν η αίρεση του Αρείου ήθελε να διαβρώσει την Ορθόδοξη πίστη,ο Αγ. Νικόλαος αγωνίζεται για την Ορθοδοξία. Παίρνει μέρος στην Α Οικουμενική Σύνοδο,που καταδίκασε τον Άρειο. Υπάρχει μάλιστα μια παράδοση ότι ο Αγ. Νικόλαος αν και "εικόνα πραότητος" εράπισε τον Άρειο.

Τόσο δυνατή ήταν η φλόγα του για την Ορθοδοξία. Όμως η πίστη του ήταν " δι' αγάπης ενεργουμένη". Είναι σαν να λέει στον καθένα μας ο 'Αγιος "σοι δείξω εκ των έργων μου την πίστιν " ( Ιακώβ. β, 18 ).Όταν πέθαναν οι γονείς του είχε μοιράσει ήδη την περιουσία του στους φτωχούς. Και σ' όλη την ζωή του έσπευδε να βοηθήσει όπου υπήρχε ανάγκη. Δεν περιοριζόταν σε λόγια συμπαθείας. Έμειναν παροιμιώδεις οι αγαθοεργίες του. Και ο Θεός τον άμοιψε και ζών ακόμη να θαυματουργεί.

Σ' αυτόν ας στρεφόμαστε κι εμείς και θα βρούμε σ' αυτόν ,οπως λέει ο Υμνωδός : "οι εν νόσοις τον ιατρόν,οι εν κινδύνοις τον ρύστην, οι αμαρτωλοί τον προστάτην, οι πένητες τον θησαυρόν, οι εν θλίψεςι την παραμυθίαν, οι εν θαλάσση τον κυβερνήτην ".Και δεν είναι μόνο ο βοηθός και προστάτης των πλεόντων, αλλά και όλων ημών, που πλέουμε στο πέλαγος της ζωής, που πολλές φορές επιφυλάσσει τόσες φουρτούνες.Ας ζητάμε την βοήθεια και την προστασία του και ας μη φοβόμαστε. Εκείνος θα μας προστατεύσει. Γι'αυτό ας του ζητήσουμε και απόψε : " Ρύσαι ημας της ενεστώσης ανάγκης ". Και Εκείνος δεν θα μας αφήσει αβοήθητους στις δυσκολίες ,που περνάμε σαν άτομα και σαν λαός.

O Kορωνείας Παντελεήμων

Πηγή:Romfea.gr

Επίκαιρα κείμενα

DVD Πατήστε εδώ για να το δείτε

Επικοινωνία | Ο Ναός μας | Εκδόσεις
Copyright Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου του Νέου, με την υποστήριξη της e-RDA