"Ο,τιδήποτε πάθουμε άδικα από κάποιον,ο Θεός υπολογίζει την αδικία αυτή είτε προς διάλυση των αμαρτημάτων μας, είτε προς απόδοση αμοιβής…'' Ἅγιος Ἰωάννης ὁ Χρυσόστομος



Ιερές Ακολουθίες του μήνα
Αρχική » Κατήχηση » Κηρύγματα

Η Εκκλησία του Χριστού, αδελφοί μου, γιορτάζει την Κυριακή πριν τα Χριστούγεννα τη μνήμη των προπατόρων, όλων δηλαδή των δικαίων από τον Αδάμ μέχρι τον Ιωσήφ τον Μνήστορα, όπως τους απαριθμεί ο Ευαγγελιστής Ματθαίος στην ευαγγελική περικοπή. Γιορτάζει ακόμη τους προφήτες, που προανήγγειλαν την έλευση του Χριστού στη γη και γενικά όλους τους κατά σάρκα συγγενείς του Κυρίου μας . Ιδιαιτέρως όμως μνημονεύει σήμερα τον Προφήτη Δανιήλ και τους Αγίους Τρεις Παίδες. Δεν υπάρχει, βέβαια, ακολουθία της Εκκλησίας μας που να μην αναφέρει τους τρεις παίδες εν καμίνω, αλλά σήμερα τους γιορτάζουμε ιδιαίτερα . Ο προφήτης Δανιήλ και οι τρεις παίδες ήταν Εβραιόπουλα εκλεκτά, που πήρε αιχμαλώτους ο βασιλεύς των βαβυλωνίων Ναβουχοδονόσωρ, όταν κατέλαβε τα Ιεροσόλυμα . Από τη θαυμαστή ζωή αυτών των νέων ξεχωρίζουν τρία σημεία που μας διδάσκουν.

Το πρώτο είναι το εξής : Ο Ναβουχοδονόσωρ είχε παραγγείλει να τρέφουν πλούσια και βασιλικά τα αιχμάλωτα παιδιά και μάλιστα με εκλεκτά κρέατα. Όμως οι τρεις παίδες και ο Δανιήλ, για να μην παραβούν τον νόμο της νηστείας, παρακάλεσαν τον αρχιμάγειρα να τους προσφέρει κρυφά από τον βασιλιά μόνο όσπρια και λαχανικά . Έτσι και έγινε.Νήστευαν χαρούμενοι οι τρεις παίδες και ήταν τα πρόσωπα τους πιο θαλλερά και πιο λαμπρά από όλους τους άλλους αιχμαλώτους . Ακούστε εγκράτεια και ακριβή τήρηση του νόμου του Θεού και μάλιστα σε καιρό αιχμαλωσίας! Τι έχουμε να πούμε εμείς και ιδιαίτερα οι νέοι μας που δεν νηστεύουν σε μία εποχή με τόση ελευθερία και με τόσες πολλές τροφές ; Ποια δικαιολογία έχουμε;

Το δεύτερο σημείο είναι το ακόλουθο: Ο βασιλεύς έκανε μία εικόνα του χρυσή τεράστια και την έστησε στην πεδιάδα Δεειρά για να τον προσκυνήσουν όλοι σαν Θεό. Μεγάλο πανηγύρι γινόταν γύρω από τη βασιλική εικόνα . Έλειπαν μόνο ο Δανιήλ και οι τρεις παίδες. Θύμωσε ο βασιλεύς για την περιφρόνηση, τους κάλεσε σε απολογία και εκείνοι ομολόγησαν θαρρετά έναν Θεό, ουράνιο, δυνατό και φοβερό.Η τιμωρία ήταν προκαθορισμένη. Θα καιγόταν οι νέοι στην κάμινο που έκαψαν επτά φορές . Έδεσαν τους τρεις παίδες και τους έριξαν στο καμίνι, αλλά ευθύς κατέβηκε άγγελος από τον ουρανό και μετέβαλε τη φωτιά σε δροσιά και οι παίδες έψαλλαν χαρούμενοι «ευλογητός ει, Κύριε, ο Θεός των Πατέρων ημών». Θαύμα μέγα είδαν τα πλήθη και δόξασαν τον Αληθινό Θεό. Οι νέοι βγήκαν από την κάμινο υγιέστατοι και ομορφότεροι .

Το περιστατικό αυτό με τους τρεις παίδες εν καμίνω μνημονεύει πολλές φορές η Εκκλησία μας, γιατί προεικονίζει την Παναγία Παρθένο, που δέχθηκε στην κοιλιά της το πυρ της Θεότητος, τον Κύριό μας και Θεό, και δεν κάηκε, όπως ακριβώς οι Τρεις Παίδες που δεν κάηκαν στην κάμινο του πυρός. Παράλληλα το περιστατικό των Τριών Παίδων φανερώνει την παντοδυναμία του Θεού και τη φροντίδα του για τα εκλεκτά παιδιά του που τον πιστεύουν, τον ομολογούν και επιλέγουν τον θάνατο από την άρνηση του Θεού. Το τρίτο σημείο, που θα ήθελα να προσέξουμε αφορά στον προφήτη Δανιήλ. Αυτόν δεν τον έριξε ο βασιλεύς στην κάμινο, γιατί τον θεωρούσε ιερό πρόσωπο, έπειτα από την εξήγηση των ονείρων που του έδωσε. Ο Δανιήλ εξήγησε πράγματι πολλά όνειρα του Ναβουχοδονόσορα, αλλά εμείς θα επισημάνουμε ένα .

Είδε ο βασιλεύς μία εικόνα μεγάλη που είχε το κεφάλι χρυσό, τα χέρια και το στήθος ασημένιο, την κοιλιά και τους μηρούς χάλκινους. Ξαφνικά ένα λιθαράκι που αποκόπηκε από τον βράχο χτύπησε την εικόνα και διαλύθηκε, έγινε σκόνη, ενώ το λιθαράκι έγινε βουνό μεγάλο και σκέπασε όλη τη γη. Και ο Προφήτης Δανιήλ εξήγησε : το χρυσό κεφάλι είναι βασιλεία του Ναβουχοδονόσορα, το ασημένιο μέρος οι Πέρσες, το χάλκινο ο Μέγας Αλέξανδρος και οι Έλληνες, το σιδερένιο οι Ρωμαίοι και το οστράκινο διάφορα άλλα έθνη. Και το λιθαράκι προεικονίζει τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό που χωρίς ανθρώπινη θέληση γεννήθηκε από το όρος της Παρθένου και διέλυσε όλες τις βασιλείες, για να εγκαταστήσει την Ουράνιο βασιλεία επί της γης . Καταλαβαίνουμε, λοιπόν, γιατί σήμερα Κυριακή προ της Χριστού γεννήσεως μνημονεύονται ιδιαίτερα οι τρεις παίδες και ο προφήτης Δανιήλ. Διότι η προφητεία του Δανιήλ για τον λίθο τον αχειρότμητο που θα συντρίψει όλες τις βασιλείες πραγματοποιείται με τη Γέννηση του Χριστού από την Παρθένο Μαριάμ, ενώ οι Τρεις Παίδες, που δεν καταφλέχθηκαν στην καιόμενη κάμινο, προεικονίζουν την Παναγία μας που κράτησε εννέα μήνες στην κοιλιά της τον Θεό, το πυρ της Θεότητος, και γέννησε Θεόν αληθινόν επί γης χωρίς να καταναλωθεί από το πυρ.

Διαβάζοντας, αγαπητοί μου, τις γραφές ή ακούοντάς τες στην Εκκλησία ενισχυόμαστε στην πίστη, γινόμαστε πιο σταθεροί στην τήρηση του νόμου του Θεού, αγαπούμε τον Χριστό και τους Αγίους, αγιαζόμαστε και εμείς μέσα στο άγιο Πνεύμα των θείων Γραφών. Γι΄ αυτό η Εκκλησία μας κάνει συνεχώς τους συνδυασμούς της και μας καλεί να τους αξιοποιήσουμε για τη σωτηρία μας .


Του Βεροίας Παντελεήμονος





Επίκαιρα κείμενα

DVD Πατήστε εδώ για να το δείτε

Επικοινωνία | Ο Ναός μας | Εκδόσεις
Copyright Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου του Νέου, με την υποστήριξη της e-RDA