Τίποτα στὸν κόσμο δὲν εἶναι τόσο φοβερά μεταδοτικό, ὅσο ἡ κακή διάθεση. (Κἀρολος Ντίκενς)Ιερές Ακολουθίες του μήνα
Αρχική » Νεότητα » Συμβουλές
Η θεία κοινωνία στον άξιο μεν ενεργεί φωτιστικά και ζωήρυτα, στον ανάξιο όμως ως «πῦρ καταναλίσκον», γίνεται δηλαδή ως θηρίο το οποίο τον κατατρώγει. Η θεία κοινωνία ενεργεί κατά τον τρόπο που εμείς κοινωνάμε, προϋποθέτει δηλαδή ζωή μετανοίας, ασκήσεως, νηστείας, αγρυπνίας.
Όταν ο άνθρωπος δεν ζη σε αυτή την θεία ατμόσφαιρα, αλλά σε κοσμική, δεν μπορεί να κοινωνήση.
Επιτρέπομε ενίοτε στους ανθρώπους του κόσμου να κοινωνούν και όταν ακόμη είναι μέσα στον βούρκο της αμαρτίας, το κάνομε όμως, για να τους δώσωμε κάποιο θάρρος, κάποια φτερά, ώστε να μπορέσουν να προχωρήσουν.
Είναι μια οικονομία της Εκκλησίας. Αλλά δεν σημαίνει ότι αυτός ο άνθρωπος δεν θα πληρώση την αμαρτία του. Ο απόστολος Πέτρος είπε στον Κύριον: «Ἔξελθε ἀπ' ἐμοῦ, ὅτι ἀνήρ ἁμαρτωλός εἰμι, Κύριε». Είμαστε αμαρτωλοί και, όταν κοινωνάμε, είναι σαν να θυμίζωμε στον Θεόν τις αμαρτίες μας. Μας τιμωρεί λοιπόν για να μην τις συνεχίσωμε.
Για λόγο αυτό, οι άνθρωποι, οι οποίοι κοινωνούν χωρίς να μετανοούν, χωρίς να κάνουν αλλαγή στην ζωή τους, τείνουν ως επί το πλείστον προς την θανάσιμη αμαρτία, δηλαδή προς την σκληρότητα της καρδιάς· γίνονται αμετανόητοι. Φεύγει από πάνω τους παντελώς το Πνεύμα του Θεού και συχνά πυκνά δαιμονίζονται.
Πολλές φορές εισήλθε ο δαίμων σε ανθρώπους την ώρα που κοινωνούσαν τα άχραντα μυστήρια. Είναι τρομερή βλασφημία η αθεόφοβη χρήσις της θείας κοινωνίας, και ο άνθρωπος γίνεται έξαλλος.Με ρωτάς εάν μπορής να κοινωνήσης, και σου απαντώ καταφατικά. Εσύ όμως χθες μέχρι αργά κατέκρινες τους αδελφούς σου. Δαιμονίζεσαι ή δεν δαιμονίζεσαι; Οπωσδήποτε ναι. Προσπάθησε μετά να μετανοήσης. Εάν χρειαζόσουν επτά ημέρες, για να νικήσης ένα πάθος σου, τώρα θα κάνης επτά εβδομάδες ετών· δεν μπορείς πλέον. Είναι άτεγκτος ο Θεός στην αθεόφοβη χρήσι της θείας κοινωνίας.
Αρχιμ. Αιμιλιανός Σιμωνοπετρίτης

 

Επίκαιρα κείμενα

DVD Πατήστε εδώ για να το δείτε

Επικοινωνία | Ο Ναός μας | Εκδόσεις
Copyright Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου του Νέου, με την υποστήριξη της e-RDA