Εκένωσε τοὺς τάφους ὁ σταυρωθείς, οὐκ ἰσχύει τοῦ θανάτου τὸ κράτος. Δόξα Κύριε τῷ Σταυρῷ σου, καὶ τῇ Ἀναστάσει σου.(Υμνολογία)Ιερές Ακολουθίες του μήνα
Αρχική » Ενοριακά Νέα

 

Tην Κυριακή 9 Ιουλίου 2017 με την Χάρη του Θεού μια επιθυμία, μια ανάγκη και μία προσδοκία  εκπληρώθηκαν με την θεμελίωση του Ιερού Ναού στον χώρο του Κοιμητηρίου της συνοικίας μας. Και για αυτό ευχαριστούμε τον Τριαδικό Θεό που μας αξιώνει να συνεργούμε  Εκκλησία, Δήμος και Ενορία σε αυτό το ιερό Έργο το οποίο ευχόμαστε  να έλθη εις αίσιον πέρας και σύντομα να γευθούμε και την χαρά των Θυρανοιξίων και την επίσημη απόδοση του στην Λατρεία.

Μιλήσαμε πρίν για την επιθυμία όλων μας ώστε η Ενορία μας να αποκτήσει έναν δεύτερο Λατρευτικό Χώρο ο οποίος θα καλύψει πνευματικές ανάγκες των πιστών και θα αποτελεί  μία έκφραση αγάπης προς την Κυρία Θεοτόκο δια της Τιμίας Ζώνης της αλλά και προς τους δύο Μεγάλους Πατέρες και Οικουμενικούς Διδασκάλους της Πίστεως μας τον Άγιο Αθανάσιο και τον Άγιο Βασίλειο. Έτσι η Παναγία μας και οι Πατέρες από σήμερα αποκτούν ένα δικό τους σπίτι στην Ενορία μας και μαζί με τον Οσιομάρτυρα Νικόλαο θα αποτελούν προστάτες και αρωγούς ''των κατοικούντων εν τη Ενορία ταυτη''.

Μιλήσαμε για την ανάγκη η οποία καλύπτεται με την ύπαρξη του Ιερού Ναού στο Κοιμητήριο μας όπου αναπαύονται εκατοντάδες κεκοιμημένοι Ενορίτες και αναμένουν την κοινή Ανάσταση.Μέχρι τώρα δεν είχαν την παρηγορία της Θείας Λειτουργίας, της Λατρευτικής μνημόνευσης των ονομάτων τους στην Αγία Πρόθεση, της Πνευματικής ωφέλειας  από τον δικό τους Ναό όπου πρώτες οι ψυχές τους θα εκκλησιάζονται όταν θα βάλει ο παπάς για πρώτη φορά ''Ευλογημένη η βασιλεία'', θα οσφραίνονται το ευώδες θυμίαμα  και θα ακούνε τα Ουράνια άσματα των ψαλμωδιών και τα άρρητα Ρήματα της Μυσταγωγίας η οποία θα προσφέρεται ''υπέρ αιωνίας μνήμης και μακαρίας αναπαύσεως'' των.

Μιλήσαμε και για προσδοκία. Τι προσδοκούμε από έναν Ιερό Ναό; Από μια Εκκλησία; Προσδοκούμε την μετάβαση μας από τα επίγεια στα ουράνια. Από τα εγκόσμια στα υπερκόσμια, από τα φθαρτά στα άφθαρτα, από τον ορατό υλικό ναό στον άυλο Καθεδρικό Ναό της Βασιλείας του Θεού αλλά και την προστασία μας από τις παγίδες και τα σχέδια του πονηρού. Ο σύγχρονος άγιος και ιδρυτής της Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου στο Έσσεξ Αγγλίας Αρχιμανδρίτης Σωφρόνιος ρωσικής καταγωγής, είπε σε ένα κληρικό πνευματικό του παιδί καθώς κοίταζαν ένα ναό που είχε αρχίσει να κτίζεται στους χώρους της Μονής. «Είναι δύσκολο να κτίζεις ναό σήμερα. Θα ξεσηκωθούν όλα τα δαιμόνια»και συνέχισε με ένα ανέκδοτο που είχε ακούσει στη Ρωσία.

«Κάποιος πήγε στην κόλαση αλλά όμως ήθελε να υπάρχει εκεί Nαός για να προσεύχεται. Παρά την αμαρτωλότητά του αγαπούσε τον Θεό και ήθελε να προσεύχεται. Άρχισε να μετρά τον χώρο για να κάνει θεμέλια. Ένας διάβολος τον ρώτησε τι κάνει; Εκείνος απάντησε: «Θέλω να κτίσω Iερό Nαό για να προσεύχομαι». Ανησύχησε ο διάβολος γιατί δεν ήταν δυνατόν να κτιστεί ναός στην κόλαση και προσπάθησε να τον εμποδίσει. Δεν το κατόρθωσε και φώναξε και άλλους δαίμονες. Ούτε αυτοί μπόρεσαν. Το ανέφεραν στον αρχηγό τους. Και τότε συγκεντρώθηκαν πολλοί δαίμονες και τον έβγαλαν έξω από την κόλαση για να μην κτίσει ναό». Και συνέχισε ο Γέροντας : «Έτσι και εμείς κτίζουμε ναούς για να μετατρέψουμε την κόλαση σε παράδεισο και εάν δεν το κατορθώσουμε αυτό, τότε θα επιτύχουμε να μην μας δεχτεί ο διάβολος στην κόλαση».

Από αυτήν την θέση εκ μέρους του Εκκλησιαστικού μας Συμβουλίου  ευχαριστούμε τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας και Πνευματικό μας Πατέρα κ.Γεώργιο για το ότι καθοδήγησε τις απαιτούμενες διαδικασίες, ολοπρόθυμα αποδέχθηκε την πρόσκληση μας και σήμερα ''ιδιαίς χερσί '' έθεσε τον Θεμέλιο Λίθο και ευλόγησε τις εργασίες ανεγέρσεως. Ευχόμαστε Σεβασμιώτατε να αξιώνεστε να θεμελιώνετε και να εγκαινιάζετε πάμπολλους Ναούς σε ολόκληρη της επικράτεια της Μητροπόλεως μας και να μετατρέπετε έτσι την κόλαση σε παράδεισο . Τα έτη της Αρχιερατείας σας να είναι πολύκαρπα και καλλίκαρπα προς δόξαν  Θεού.

Ευχαριστούμε επίσης τον Αξιότιμο Δήμαρχο Θηβαίων κ.Σπυρίδωνα Νικολάου και το περί αυτόν Δημοτικό Συμβούλιο  για την απόφαση που έλαβαν σχετικά με τον Κοιμητηριακό μας Ναό και που αφορά στην ανέγερση, την διοίκηση και την διαχείρηση του. Να είστε βέβαιοι ότι στα ονόματα των κτητόρων θα συμπεριλαμβάνονται και τα δικά σας Τίμια Ονόματα με αγάπη και ευγνωμοσύνη.

Ευχαριστούμε τον Μεγάλο Δωρητή και Ευεργέτη της τοπικής μας Κοινωνίας κ.Στυλιανό Λαλιώτη ο οποίος μεγάλωσε στην αυλή του Αγίου Νικολάου του Νέου και προσφέρθηκε να αναλάβει την μελέτη του ιερού αυτού έργου, την επίβλεψη των εργασιών αλλά και ένα μεγάλο μέρος της δαπάνης. Ευχόμαστε Κύριος ο Θεός να αναπαύει τις ψυχές των Μακαριστών Προγόνων του Αθανασίου και Τριανταφυλλιάς αλλά και της Αδελφής του Βασιλικής  καθώς και όλων ''των ενθάδε ευσεβώς κειμένων εν χώρα Ζώντων  και εν σκηναίς δικαίων''.

Καλούμε όλους και τον καθένα χωριστά να συμβάλλουμε στην ανέγερση του Ναού της Αγίας Ζώνης της Παναγίας μας και των Αγίων Πατέρων Αθανασίου και Βασιλείου των Μεγάλων, με την οποιαδήποτε συνεισφορά έτσι ώστε να αξιωθούμε να τελέσουμε σύντομα την Πρώτη Πανήγυρι του, να τον καμαρώνουμε να στολίζει το Κοιμητήριο μας και να αποτελεί φάρο Πνευματικό αλλά και μόνιμο Μάρτυρα της Αναστάσεως.

Ευχόμαστε η Κυρία Θεοτόκος με τις πρεσβείες των Αγίων Πατέρων να απλώσει την Αγία Ζώνη η οποία τύλιξε το Παρθενικό της Σώμα και με αυτήν να διατηρήσει το νοητό Ουράνιο Τόξο της συμφιλίωσης Θεού και ανθρώπων καθιστώντας την Γέφυρα που θα μεταφέρονται οι πιστοί ''εκ του Θανάτου εις την ζωήν'' ταυτόχρονα όμως να κάνει την Αγία Ζώνη Της ,σφενδόνη για να κατατροπώνει τον νοητό Γολιάθ και αντίμαχο της σωτηρίας μας αλλά και φραγγέλιο για να καταφέρει κτυπήματα στον δαίμονα και να τον καταπνίξει με την χάρι Της,''προς σωτηρίαν των ψυχών ημών''.

 

π.Ε
 

 

 

Επίκαιρα κείμενα

DVD Πατήστε εδώ για να το δείτε

Επικοινωνία | Ο Ναός μας | Εκδόσεις
Copyright Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου του Νέου, με την υποστήριξη της e-RDA